Транзитният екзопланетен изследващ спътник или още “TESS (от англ. Transiting Exoplanet

...
Транзитният екзопланетен изследващ спътник или още “TESS (от англ. Transiting Exoplanet
Коментари Харесай

Космическият телескоп TESS пристигна в космическия център Кенеди за изстрелване през април

Транзитният екзопланетен изследващ сателит или още “TESS ” (от англ. Transiting Exoplanet Survey Satellite) беше докаран чрез камион в галактическия център Кенеди на 12-ти февруари, заяви НАСА. Ако всичко мине наред, “TESS ” ще излети в космоса не по-рано от 16-ти април благодарение на галактическа ракета “Фолкън 9 ” на СпейсЕкс.

“TESS ” съставлява галактически телескоп, който ще търси извънслънчеви планети чрез директния способ – когато дадена планета мине пред своята звезда, тя предизвиква съмнения в яркостта й. На същия принцип работи и галактическият телескоп “Кеплер ”.

Но сред “Кеплер ” и “TESS ” има основни разлики. Мисиите са доста разнообразни. “Кеплер ” дава отговор на въпроса “Колко постоянно се срещат планети, които са аналози на Земята? ”. “TESS ” ще отговори на въпроса: “Кои са най-близките до нас скалисти планети? ”.

И до момента в който “Кеплер ” учи една мъничка част от звездното небе наоколо до съзвездията Лебед и Лира, то “TESS ” ще учи цялото небе. 

“TESS ” е от класа задачи, които единствено откриват наличието на извънслънчеви планети и характеризират техния размер и маса. Това към момента не е задача, която ще търси живот към други звезди. С сходна задача ще се занимават бъдещи мощни телескопи като “Джеймс Уеб ”, който ще излети през 2019 година. С помощта на “Джеймс Уеб ” ще могат да се проучат атмосферите на новооткритите от “TESS ” звезди и евентуално да се откри съществуването на биомаркери. 

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР